Sivs Tankespinn med ADHD

test

Sivs Tankespinn med ADHD

Dette er min personlige hjemmeside, sett fra mine øyne, erfaringer og opplevelser på godt og vondt.

ADHD og fødsel

ADHD og fødsel. Hormonelle effekter og ADHD

Den hormonelle effekten som ADHD gir kan være en utfordring, spesielt hos kvinner. Så jeg døpte dette innlegget til ADHD og fødsel av en anledning.

ADHD og fødsel

Alle hormonnivåer endres under graviditet, mest fordi morkaken selv produserer hormoner og stimulerer andre kjertler for å produsere flere hormoner.

Når hormonnivået øker i de første måneder av svangerskapet, vil fremtidige mødre med ADHD oppleve utmattelse, humørsvingninger og angst. Men når østrogennivået øker i svangerskapsprosessen, sier mange kvinner at de føler seg bedre. Det er ingen studier som viser at ADHD- symptomene forbedres under svangerskapet, men empiri viser at det gjør det.

Hormonnivåene synker

I ukene etter fødsel, vil hormonnivået synke. Når hormonnivåene synker kan det føre til humørsvingninger og fødselsdepresjon for alle nye mødre. Kvinner med ADHD kan bli mer utsatt for depresjon.

Tiltak: diskuter ADHD behandlingen under svangerskapet og under amming med lege. Under hormonsvingningene, vil mange kvinner velge å ikke ta medisiner. Det viktig å få hjelp under svangerskapet og etter barnet er født. Om hormonforandringene endrer seg og kanskje bedrer ADHD-symptomene, kan stress fra jobben, svangerskap, ta seg av yngre barn hjemme, og angsten for å bli klar for et nytt barn oppveie for hormonelle fordeler.

ADHD og overgangsalder

I overgangsalderen (GJ. Snitt 51 år), synker østrogennivået med 65 %, en gradvis nedgang starter gjerne 10 år før menopausen. Tapet av østrogen fører til en nedgang av serotonin og dopamin nivå i hjernen.

Kvinner forteller om humørsvingninger, tristhet, irritabilitet, utmattelse, uklar tankegang og nedsatt arbeidsminne. Dette kan være mer uttalt hos kvinner med ADHD. I hverdagen kan dette skape vansker med å konsentrere seg og å ta gode valg.

Tiltak: Bruk av p-piller før overgangsalder kan stabilisere hormonnivået og forbedre hjernens funksjon. Etter at menstruasjonen har stoppet, vil mange leger anbefale hormontilskudd gjerne de første årene etter overgangsalder.

Bedre på kognitive tester

Studier har vist at kvinner som får hormonerstatning presterer bedre på kognitive tester, i tillegg til økt arbeidsminne og evnen til å reflektere bedre. 

For mange kvinner er den beste behandlingen, østrogen alene i tre-fire måneder, etterfulgt av 10 dager med progesteron. Hormontilskudd kombinert med ADHD-medisiner kan ofte forbedre symptomene for mange.

Det er viktig i alle faser av livet, å holde ADHD-symptomene under kontroll. Lær mer om ADHD og hva som skjer med kroppen din, og loggfør symptomer. Diskuter behandling med legen din

Legg igjen en kommentar